Výživa dojnic a kvalita mléka
Jedná se o praktickou pomůcku pro zemědělskou praxi vydanou v roce 2017.
Tato publikace vznikla z výsledků řešení projektů IGA 52/2012 MENDELU a z výsledků
řešení výzkumného záměru MSM 6215648905 „Biologické a technologické aspekty
udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu“ uděleného
Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, dále z výsledků řešení
projektů NAZV QH 71041 „Vliv patogenních mikroorganismů a jejich sekundárních
metabolitů na kvalitu a hygienickou nezávadnost objemných krmiv“ a QF 4027 „Využití
odpadů sladařského a pivovarnického průmyslu jako zdroje bílkovin pro výživu zvířat
s ohledem na životní prostředí“; NAZV KUS QJ 1230044 „Stanovení parametrů pro
legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz“;
NAZV KUS QJ 1210302 „Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující
prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů
prostřednictvím bioaktivnich látek přirozeně se vyskytujících v potravinách“; projekt MŠMT
Národní program výzkumu - NPV II, program 2B – ZDRAVÝ A KVALITNÍ ŽIVOT
„Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních aminů jako
rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském
trhu“.
Sborník ke stažení zde.
Doporučená citace:
Kopáček, J., Mudřík, Z., Plachý, Vl., Kodeš, A., Hučko, B., Zeman, L., Doležal, P., Horký, P.,
Mrkvicová, E., Zelenka, J., Heger, J., Zábranský, L., Šoch, M., Lád, F., Pavlata, L., Šustová, K.:
Výživa dojnic a kvalita mléka. Brno: MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ, 2017.